Zakaj bi moški pel?

Created with Sketch.

Zakaj bi moški pel?

Izvrstno vprašanje. Mnogo moških niti ne pride do faze, ko bi se to vprašali, ampak že na prvo žogo zavračajo vsakršno misel na petje v zboru.

Pa vendar obstaja mnogo razlogov, zakaj bi se ti pridružil najbolj razširjeni ljubiteljski dejavnosti v Sloveniji.

1. Ker boš dobil pomembno odgovornost.

Znano je dejstvo, da v mešanih zborih prevladuje ženska populacija, enako je v otroških in mladinskih zborih. Vendar zaradi narave zvoka in človeškega glasu, moški glas zveni bolj polno in bogato. Le kaj bo mešani zbor brez dobre moške sekcije? Znani slovenski dirigent Stojan Kuret je že v prejšnjem tisočletju izrazil tole misel:

Prvi so basi, pol pa deleč n’č!

Stojan Kuret, 30. marca 1995

Tvoja odgovornost bo torej, da podpreš veliki zborovski zvok z najnižjimi frekvencami spektra človeškega glasu.

Si vedel, da je 30. marec basovski dan?

2. Ker boš bolj privlačen in možat.

Redke stvari so tako možate kot moški, ki zna dobro in samozavestno zapeti. Naj se sliši klišejsko, a ženske se ob poslušanju dobrega moškega glasu kar raznežijo. Nihče ne upa oporekati možatosti Pavarottiju, pevcem Il Diva ali pa mornarjem, ko skupaj zapojejo. Če meniš, da tvoj glas ni “dober”, pa imaš sploh odličen razlog, da se pridružiš zboru – da ga izboljšaš.

3. Ker so vaje zabavne!

Se spomniš svojih šolskih dni, ko si s prijatelji v zadnji klopi delal neumnosti? Zborovska vaja je za moške lahko podobna izkušnja. Upamo samo, da so tokrat šale malo bolj zrele, vsekakor pa se bomo vsaki z veseljem nasmejali in sprostili delovno vzdušje.

4. Ker si lahko glasen.

Zbor je eno redkih okolij, kjer si lahko daš duška s svojo glasnostjo, brez da bi te drugi čudno gledali. Še več, drugi pevci te bodo imeli za vzgled!

5. Ker boš bolj zdrav.

To je sicer velika posplošitev, a petje spodbuja zdravo držo, zmanjšuje stres, izboljšuje dihalno funkcijo ter možgansko delo, celo podaljšuje življenje… Tu torej tiči razlog, zakaj ženske v povprečju živijo dlje.

6. Ker petje zaustavlja plešavost.

Praviš, da poznaš moške, ki pojejo v zborih pa so plešasti? Očitno so se pridružili prepozno.

Še nisi prepričan?

Potem pa v poslušanje priporočamo tale posnetek. Nato pa se hitro prijavi!

-1212dni -20ur -45minut -18sekund

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *